In het voorjaar van 2018 gaan we aan de slag met het thema Harmonie der Sferen. Volgens het wereldbeeld van Pythagoras en Plato was de muziek een afspiegeling van de kosmische sferenzang. Men dacht dat de zon, de maan en de planeten zich rond de aarde bewogen in hun eigen sferen en daarbij tonen produceerden. De verhoudingen tussen die tonen zouden overeenkomen met de verhoudingen van gehele getallen van de reine muzikale intervallen waarmee muzikale harmonie gecreëerd werd. Omdat die tonen altijd aanwezig waren, konden mensen ze niet horen. Maar als er muziek gemaakt werd, klonk die alleen harmonisch als die in overeenstemming met de kosmische harmonie was. Eeuwenlang gold de muziektheorie daarom als een exacte wetenschap met kosmologische pretenties. Renaissancecomponisten als Josquin des Prez en Cristóbal de Morales gebruikten deze mathematische principes bij het componeren. Daarom combineren we die vroeg-16e-eeuwse muziek met veel recentere klanken. Van de grote Josquin des Prez zingen we het Magnificat en zijn vierstemmige Ave Maria, maar ook het eenvoudige maar prachtige lied Mille regretz, dat doorklinkt in het Kyrie van de gelijknamige mis van De Morales. Northern Lights van Gjeilo beschrijft de kosmische ervaring van het zien van het noorderlicht. Gjeilo schrijft hierover: Uit het zolderraam zag ik op Kerstavond, bij een winters meer onder de sterren, het Noorderlicht. Het is een van de mooiste natuurverschijnselen die ik ooit heb gezien. Het heeft zo'n krachtige, elektrische kwaliteit die zowel fascinerend als angstaanjagend moet zijn geweest voor mensen in het verleden, toen niemand wist wat het was en wanneer er veel bijgeloof was bevestigd naar deze ervaringen. Centraal werk in het programma is natuurlijk het gevierde Harmony of the Spheres van Joep Franssens op teksten van Spinoza. Dit is zo'n beetje het Canto Ostinato van de koormuziek, iedereen wil het gehoord, of nog liever gezongen hebben. We voeren, in overleg met de componist, de laatste twee delen ervan uit, een goede twintig minuten kosmische muziek.

Er is momenteel nog een vacature voor een alt en voor een tenor

Componist:

Titel:

Duur:

Josquin des Prez

Mille regretz

2’

Cristóbal de Morales

Kyrie uit Missa mille regrets

5’

Josquin des Prez

La déploration de Ockeghem

5’

Josquin des Prez

Ave Maria à 4

5’

Josquin des Prez

Miserere

14’

Ola Gjeilo

Northern Lights

5’

Joep Franssens

Harmony of the Spheres

  1. deel 4
  2. deel 5

7’

14’

TOTAAL

 

57’

 

Data:

DATUM:

 

di 16/1

 

di 23/1

 

di 30/1

 

di 6/2

 

di 13/2

 

di 20/2

 

di 27/2

 

di 6/3

 

zo 11/3

Repetitiedag in Harmelen of Den Dolder. incl. try-out 11:30 - 17:00

di 13/3

 

di 20/3

 

di 27/3

 

di 3/4

 

do 5/4

generale Utrecht Pieterskerk 20:00-22:30

vr 6/4

concert Utrecht Pieterskerk 20:15 (18:00 aanwezig)

di 10/4

 

za 14/4

concert Deventer, Broederenkerk 20:15 (18:00 aanwezig)

di 17/4

 

di 24/4

 

di 1/5

 

di 8 - zo 13/5

Reis naar Minsk en Gomel’

Repetities van 20:00 tot 22:30 in de Rehobothkerk, Briljantlaan 6, Utrecht, tenzij anders vermeld.

Reis naar Belarus (Wit-Rusland)

Aan dit project gekoppeld is een concertreis naar Minsk en Gomel' in mei. Het is mogelijk om mee te doen aan het project zonder mee te gaan naar Minsk. Het is niet mogelijk om alleen de concertreis te doen, omdat er dan te weinig tijd is om het programma nog in te studeren. Over de reis heeft de reiscommissie (Angela en Lennart) inmiddels een mail gestuurd. 

Kosten

De kosten voor deelname aan dit project (tot en met de concerten in Nederland) bedragen € 140. Voor wie dit bedrag moeilijk kan opbrengen valt er eventueel een regeling te treffen; overleg in dat geval met Tessa Vos (penningmeester@trajectivoces.net).