Trajecti Voces

Het Utrechtse vocaal ensemble Trajecti Voces is opgericht in 1989 en staat sinds 1990 onder leiding van dirigent Dirkjan Horringa. Het voert vooral oude maar ook nieuwe muziek uit. Er is een vaste kern, bestaande uit ongeveer zestien geschoolde zangers. Afhankelijk van het gekozen repertoire wordt per project bekeken in hoeverre deze kern wordt uitgebreid met projectzangers. Het ensemble repeteert wekelijks op de dinsdagavond in Utrecht.
Trajecti Voces repeteert
Trajecti Voces repeteert - foto Christiaan Mak

Elk jaar werkt het ensemble aan twee of drie projecten. Bij elk project wordt gezocht naar een origineel thema of een bijzondere invalshoek. In januari 2013 had Trajecti Voces groot succes met de voorstelling Trajecti Illumina, waarin het in een verduisterde, met nevel gevulde Pieterskerk de oudste en de nieuwste koormuziek zong op alle mogelijke locaties binnen de kerk. Geraffineerd gebruik van (laser)licht, bewegende objecten en publieksparticipatie middels kleine LED-lichtjes zorgde voor een onvergetelijke ervaring, waar alle zintuigen bij betrokken waren. In december 2013 voerde Trajecti Voces het project ‘Land waar mijn hart ligt’ uit, een voorstelling over muziek en vertellingen uit de rijke folklore van Finland, Estland en Hongarije. De volkeren van deze landen delen wortels die zelfs tot in de Oeral lopen. Hun verhalen zijn bewaard gebleven door ze steeds weer te zingen bij het vuur. Bij de voorstelling kwamen koor, sfeervolle volksmuziek gespeeld op cymbaal, lichtbeelden en verhalen uit de Finse Kalevala, de Estse Kalevipoeg en Hongaarse sprookjes samen in een hartverwarmende voorstelling. Trajecti Voces werkte ook samen met DansCentrum Utrecht in de voorstelling Barok in Beweging en maakte een voorstelling over Mozart als vrijmetselaar, Requiem voor Mozart. Het hield zich bezig met Hoogliedmotetten van Palestrina en tijdgenoten, maar ook met hedendaagse koormuziek van Baltische en Zweedse componisten.

Concert Pieterskerk
Concert Pieterskerk april 2017 - foto David Meelker

Trajecti Voces maakt met regelmaat buitenlandse concertreizen. In de zomer van 2006 trok het ensemble naar Frankrijk. In 2008 maakte Trajecti Voces een concertreis naar Noord-Duitsland en Denemarken en in de zomer van 2011 werd zuidoost Engeland aangedaan. In mei 2014 reisde het koor naar Cambridge voor gezamenlijke concerten met het Sidney Sussex College Choir. In mei 2016 ging Trajecti Voces naar Polen voor concerten met de Maria Vespers van Alessandro Scarlatti in Jarosław en Kraków. In 2018 werd een koorreis gemaakt naar Wit-Rusland, met concerten in Minsk en Gomel. Er zijn nu plannen voor een trip naar Finland.