Najaar 2021: De Stilte - Trajecti Voces 30 jaar

Trajecti Voces zingt De Stilte

In het programma De Stilte komt renaissance-kerkmuziek van de componisten Senfl, Palestrina, Victoria samen met bijpassende nieuwe muziek van Lauridsen, Taverner, Van Belle, Pärt en MacMillan. Van deze laatste componist komt het motet In splendoribus sanctorum voor SATB-koor en trompet aan bod. Hans de Munnik (trompet) en Hristo Petrov (piano) slaan al improviserend bruggen tussen de koormuziek. Daarnaast improviseert het koor samen met de instrumentalisten.

Met dit programma viert vocaal ensemble Trajecti Voces haar dertigjarig bestaan. Daarom heeft het ensemble componist Wouter van Belle gevraagd voor Trajecti Voces een nieuw stuk geschreven over de wateren van Utrecht te schrijven. Hij gebruikte daarvoor gedichten van Jan Engelman, Hans van Straten en een nieuw, speciaal voor de compositie geschreven gedicht van Ruben van Gogh. Het is een stuk in drie delen; de delen worden verbonden met improvisatie-momenten voor de instrumentalisten.

Doel van dit project is het publiek uit te nodigen een beleving van alle zintuigen te ondergaan, waarbij de rol van stilte centraal staat. Stilte is een uitstervende ervaring. Je kunt geen winkel of café binnenlopen of je wordt geconfronteerd met geluidsbehang. Zelfs in de natuur is bijna overal in Nederland toch steeds verkeer te horen. Door de stilte op te zoeken wordt luisteren naar klanken die er wél zijn een diepe, krachtige ervaring. Dat is precies wat Trajecti Voces gaat doen in dit programma.

Het publiek zal trouwens meer beleven dan muziek. Meer zintuigen dan alleen het gehoor worden aangesproken, mede dankzij fraaie belichting en projectie. Dit alles in een theatrale, meditatief-contemplatieve sfeer, die we uiteraard coronaproof gaan realiseren. Trajecti Voces werkt in ruime, inspirerende ruimtes: stadsklooster San Damiano in Den Bosch en klooster Nieuw Sion bij Deventer, de Janskerk in Utrecht en de Uilenburger­sjoel in Amsterdam. Je bent van harte welkom om dit mee te maken!

Concerten

 • Vrijdag 19 november, 20:15 uur
  Den Bosch, Kloosterkerk van Stadsklooster San Damiano, Van der Does de Willeboissingel 12
 • Zondag 21 november, 15:30 uur
  Diepenveen (bij Deventer), Klooster Nieuw Sion, Vulikerweg 6
 • Zaterdag 27 november, 20:15 uur
  Utrecht, Janskerk, Janskerkhof 26
 • Zondag 28 november, 15:30 uur
  Amsterdam, Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91