Zomer 2020: "Belcanto uit de Barok" op Terschelling

In project 88 "Belcanto uit de Barok" gaat Trajecti Voces aan de slag met Italiaanse muziek uit de periode grofweg tussen Monteverdi en Pergolesi (1600 – 1750). Naar aanleiding van contacten met een kerk op Terschelling bestaat de mogelijkheid om het zomerconcert daar te organiseren. Gedurende dat weekend zijn we welkom om daar te repeteren, bij wijze van wederzijdse muzikale ruil. Aanwezig: een clavecimbel, een orgel en een prima piano. Jaap Jan Steensma gaat mee om te begeleiden.

We gaan een programma met enerzijds kamermuziek uit de Italiaanse barok doen: iedereen zingt in duetten, trio’s e.d. met begeleiding van basso continuo. Daarnaast klinkt een aantal stukken voor de hele bezetting. Te denken valt bijvoorbeeld aan muziek van Alessandro en Domenico Scarlatti, maar ook van Lotti, Caldara en Monteverdi en tijdgenoten. Het wordt een mix van wereldlijke en geestelijke muziek. Het laatste is van belang omdat we ook de muziek verzorgen bij een kerkdienst.

Toekomstige projecten

P87 Voorjaar 2020: La Monica

Een programma met oude muziek van verschillende componisten rond een centrale melodie, de melodie “La Monica” en in het bijzonder de achtstemmige “Missa sopra l’Aria di Monica” (ong. 20 minuten) die Frescobaldi op basis van deze destijds populaire melodie heeft gecomponeerd.

“La Monica” was in de 16e tot 18e eeuw een populair liedje in Italië, Duitsland, Frankrijk, de Lage Landen en Engeland. Er zijn veel variaties van deze melodie ontstaan voor allerlei instrumenten en dus ook voor zangers (getuige de mis van Frescobaldi). De tekst is afgeleid van het Italiaanse lied “Madre mia, non mi far monaca” (moeder, laat me geen non worden) en gaat over een jong meisje dat gedwongen werd om non te worden. In Frankrijk was het lied bekend onder de titel “La nonette” of “Une jeune fillette” (en later ook “Une vierge pucelle”, waarin het overigens niet meer ging over een meisje dat tegen haar zin non moest worden, maar over Maria aan wie de geboorte van Christus werd aangekondigd…). In Duitsland komt de melodie terug in de psalm “Von Gott will ich nicht lassen” en in Engeland in diverse instrumentale versies onder de titel “The Queen’s Almaine” (o.m. van William Byrd). Lied 107 uit het (oude) Liedboek voor de Kerken bevat een Nederlandse versie getiteld “Wie zich hovaardig heffen”.

Diverse componisten – waaronder Lassus, Hassler, Schütz en Bach – hebben meerstemmige versies van “Von Gott will ich nicht lassen” gecomponeerd.

Mogelijk komt er ook muziek gebaseerd op de melodieën “L’Homme armé” en “La Folia” in dit koorprogramma, dat met instrumentale intermezzi zal worden verluchtigd.

Met bij voorkeur 24 zangers (SATB/SATB) en aparte stemrepetities. Eerste repetitie: 14 januari. Repetitiedag en try-out: zondag 29 maart. Generale en concerten: van donderdag 23 tot en met zondag 26 april.

P88 Zomer 2020: Italiaanse barok op Terschelling

Naar aanleiding van contacten met de dominee van een kerkje op Terschelling (ET 10 in Midsland-Noord) leeft het plan om een zomerconcert aldaar te organiseren, met een programma met kamermuziek uit de Italiaanse barok: duetten, trio’s e.d. inclusief voldoende tuttistukken uit de periode grofweg tussen Monteverdi en Pergolesi (1600 – 1750). Te denken valt bijvoorbeeld aan muziek van Alessandro en Domenico Scarlatti.

Samenstelling: SSATB x 3 met basso continuo. Eerste repetitie: 12 mei. Concerten: van donderdag 25 tot en met zondag 28 juni, inclusief een weekend op Terschelling (vrijdag tot zondag). Wellicht met partners en kinderen.

P89 Najaar 2020: jubileumconcert met trompettist André Heuvelman en toetsenist Mike del Ferro

Vanwege het 30-jarig bestaan van Trajecti wordt dit project groots opgezet als jubileumproject van te maken. Als muziek wordt gedacht aan een fusion-concept: renaissance-kerkmuziek (b.v. Palestrina, Victoria) in combinatie met en bijpassende nieuwe muziek, b.v. Lauridsen, Pärt en MacMillan. Bij deze laatste componist komt mogelijk zijn motet “In splendoribus sanctorum”, geschreven voor SATB-koor en trompet, in aanmerking. Verder improvisaties op een bourdon, akkoord of oud ‘schema’ zoals “Belle qui tient ma vie”, en daarnaast vrije improvisaties van André en Mike.

Qua beleving dienen meer zintuigen dan alleen het gehoor te worden aangesproken: belichting en projectie met visuals/soundscapes en wandelen of liggen in de kerk met eten/drinken. Dit alles in een theatrale, meditatief-contemplatieve sfeer.

Eerste repetitie: dinsdag 8 september. Generale en concerten van woensdag 18 tot en met zondag 22 november en/of woensdag 25 tot en met zondag 29 november.

Data komende projecten

Precieze data van de komende projecten vind je hier.

Meezingen?

Kom auditie doen bij Trajecti Voces! We kunnen met enige regelmaat goede zangers gebruiken. Kijk voor programma’s, data en actuele vacatures op deze pagina. Of bel dirigent Dirkjan Horringa: 0619 224 758.