Najaar 2019: Beethoven, Mis in C

Trajecti Voces heeft meegewerkt aan de uitvoering van Beethovens geniale Mis in C, een vroege (1807), Haydn-achtige mis, in samenwerking met het Amer Consort, het Amersfoorts Jeugd Orkest en vier professionele solisten. Er klonk ook nog a capella Brahms' Twee motetten op. 74. Trajecti zong daaruit het motet Warum ist das Licht Gegeben dem Mühseligen. Het orkest schitterde in delen uit Dvořáks Achtste symfonie. Deze toch al energieke koren werden vanzelf jeugdiger door de samenwerking met die jonge gasten van het AJO! En dat in muziek van wereldklasse.

Amersfoorts Jeugd Orkest, Amer Consort & Trajecti Voces o.l.v. Rolf Buijs & Dirkjan Horringa
m.m.v. Anitra Jellema - sopraan, Pierrette de Zwaan - alt, Albert van Ommen - tenor, Mitchell Sandler - bas
 • Dvořák – delen uit Symfonie nr. 8 in G op. 88 (orkest)
 • Brahms – Twee motetten op. 74 (koren)
 • Beethoven – Mis in C majeur op. 86

Concerten

 • zaterdag 23 november, 20:15 uur, Amersfoort, Xaveriuskerk, Het Zand 29
 • zondag 24 november, 15:30 uur, Utrecht, Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2

Mozarts Requiem voor Alle Zielen 2019

Het jaarlijkse Mozart-Requiem rond AllerzielenHet jaarlijkse Mozart-Requiem rond Allerzielen met solisten uit eigen gelederen. Nieuw was dat we dit jaar meewerkten aan de Allerzielen-viering in de Utrechtse kathedraal op Allerzielen zelf, 2 november. Daarnaast zongen we op zondagmiddag in Beusichem. Dat concert is een gedenkmoment voor de overledenen; de muziek wordt omlijst met gedichten. Het was inmiddels de zesde keer dat dit project, voortgekomen uit een try-out van Trajecti, plaatsvond.

Uitvoeringen

 • zaterdagavond 2 november 18:30
  St. Catharinakerk (de Utrechtse kathedraal), Lange Nieuwstraat 36 
 • zondagmiddag 3 november 16:00
  Dorpskerk, Markt 14, Beusichem
Trajecti Voces m.m.v. Marianne van Houten, sopraan; Jannelies Vermeulen, alt; Laurent Nadal, tenor; Roeland Gerritsen, bas. Wouter van Belle bespeelde het Maarschalkerweerd-orgel in Utrecht en het Witte-orgel in Beusichem. Dirkjan Horringa dirigeerde.

Najaar 2020: La Monica meets L'Homme armé

Trajecti is in januari begonnen aan een programma met oude muziek van verschillende componisten rond twee in heel Europa bekende melodieën La Monica en L'Homme armé: een vriendelijke, lyrische melodie en een hoekige, strijdlustige. Centrale werken zijn de achtstemmige “Missa sopra l’Aria di Monica” (ca. 20') die Frescobaldi op basis van La Monica heeft gecomponeerd, en delen uit de Missae L'Homme armé van Dufay, Palestrina en Carissimi.

Trajecti Voces zingt op zomers banket in Culemborg

Op zaterdag 15 juni zong Trajecti Voces bij een zomers feestbanket in Grote of Barbarakerk in Culemborg. Van 18.00-21.00 uur werd het publiek onthaald op een copieus driegangendiner (ook voor vegetariërs), gelardeerd met vier blokjes hoofse Engelse muziek van rond 1600. De blokjes hadden thema's als 'muziek voor de kerk', 'liefde & verdriet', 'drank & vreugde' en 'de elysische velden'. Hoogtepunt was een scène uit de barokopera Cupid & Death van Locke en Gibbons. Aan dit spektakel werkten 18 zangers en 5 instrumentalisten mee.

Feestelijk banket in kerk
Een feestelijk historisch banket in een kerk

Voorjaar 2019: P83 'Lijdenstijd in Europa'

Lijdenstijd in Europa was een programma met zeer gevarieerde nieuwere a cappella koormuziek. Trajecti heeft een paar werken hieruit in 2010 met veel plezier en succes uitgevoerd, zoals de motetten voor de lijdenstijd van Tučapský, een Tsjech die in 1975 naar Engeland is gevlucht en daar compositiedocent aan het Trinity College werd. Zijn muziek doet in de verte aan Ton de Leeuw denken. Ook Poulencs geweldige Quatre motets pour un temps de pénitence zongen we weer. Helemaal nieuw voor ons waren de welluidende Three Motets for Lent van de Amerikaan Robert Farrell. De Letse componist Rihards Dubra, van wie Trajecti eerder muziek heeft gezongen, was vertegenwoordigd met zijn indringende Miserere mei en Eripe me. Van de Noorse Amerikaan Ola Gjeilo klonk Ubi caritas, van de Hongaar Lajos Bárdos zijn Popule meus. Tot besluit kwam er niet één Stabat Mater op het programma, maar twee! We zongen het Stabat Mater van de Russische/Engelse pianiste en componiste Alissa Firsova en dat van Engelse, in Noorwegen wonende en werkende componist Andrew Smith.

In dit programma werd samengewerkt met trompettist André Heuvelman en toetsenist Mike del Ferro.

Concerten

 • zaterdag 6 april 2019, 20:00 uur
  Diepenveen, Kloosterkerk, Vulikerweg 6
 • zondag 7 april 2019, 16:00 uur
  Utrecht, St. Catherinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36

Voorverkoop € 15 | aan de kerk € 18 | CJP en studenten € 10

 

December 2018: Es ist ein Ros entsprungen

Zomer 2018: Henry Purcell: catches, odes and songs

One Charming Night

Trajecti Voces zong in kleine bezetting wereldlijke muziek van Henry Purcell. Die bestaat uit catches (geraffineerde canons met vaak dubbelzinnige en boertige teksten), songs (duetten en trio’s met basso continuo, gecomponeerd voor het theater) en odes (composities voor hof-gelegenheden, zoals O dive custos Auriacae domus, een prachtige ode op de dood van Queen Mary). Alle zangers samen bundelden hun krachten in een paar delen uit de semi-opera Dioclesian.

zaterdag 23 juni, 16:00 uur, en 15 september 22:00 uur
Culemborg, Synagoge en Oud-Katholieke Kerk
vrijwillige bijdrage

Mei 2018: concertreis naar Wit-Rusland

Workshop in Musical College Minsk
Workshop in Musical College Minsk

Van 8 tot 13 mei 2018 reisde Trajecti Voces naar Wit-Rusland voor workshops en concerten samen met het Wit-Russische koor Cantus AlbaRuthenicae o.l.v. Galina Tsmyg en Alexej Snitko. Daar klonken o.a. werken van Josquin des Prez en Cristóbal de Morales, maar ook van Valeri Gavrilin, Irina Denisova, Georgy Sviridov, Ola Gjeilo, Mitchell Sandler en Eric Whitacre. Er vonden drie concerten plaats in Minsk en in Gomel', bij het drielandenpunt Belarus-Rusland-Oekraïne. Daarnaast waren er twee workshops op Musical Colleges, te weten het "Minsk state musical college named after M. Glinka" en het "College of music and arts N.F. Sokolovskogo in Gomel". Op beide colleges heeft Trajecti Voces o.l.v. Dirkjan Horringa gemusiceerd met zo'n 50 studenten koordirectie, voor wie het de eerste kennismaking met het zingen van Franco-vlaamse polyfonie was.

April 2018: Kosmische Harmonie

Trajecti Voces zingt 'Kosmische Harmonie'

Vocaal ensemble Trajecti Voces presenteerde in het programma ‘Kosmische harmonie’ muziek die een afspiegeling is van de kosmische sferenzang. Filosofen als Pythagoras, Plato en Spinoza dachten dat de planeten zich rond de aarde bewegen in hun eigen sferen en daarbij tonen produceren. Omdat die tonen altijd aanwezig zijn, kunnen mensen ze niet horen. Maar als er muziek gemaakt wordt, klinkt die alleen harmonisch als die in overeenstemming met de kosmische harmonie is. Althans, zo dacht men.

Dit concept gebruikte Trajecti Voces voor een ongewoon programma. Via de krachtige, elektrische en bijna kosmische ervaring van het noorderlicht ‘’Northern Lights’’ van Ola Gjeilo belandden we bij de mystieke muziek van Josquin des Prez en Cristóbal de Morales. Deze renaissancemuziek werd afgewisseld met twee delen uit Harmony of the Spheres van de hedendaagse componist Joep Franssens; koormuziek die hoog scoort in de Hart & Ziel-lijst van Radio 4.

Een programma waarin je door een uniek samengaan van sterrenkunde, lichtkunst en mooie muziek een goed uur lang los kwam van planeet aarde. Het deed je wanen in de kosmos. Trajecti Voces nam je door het samenspel van lichtkunst en muziek mee naar hoger sferen.

Concerten

 • vrijdag 6 april 20:15 - Utrecht, Pieterskerk, Pieterskerkhof 3
 • zaterdag 14 april 20:00 - Deventer, Broederenkerk, Broederenstraat 18

Mozarts Requiem voor Alle Zielen 2018

 Mozarts Requiem voor Alle ZielenZaterdag 3 november 2018 klonk Mozarts beroemde Requiem in de oude dorpskerk op de Markt van Beusichem bij Culemborg. Trajecti Voces zong dit meesterwerk op een betekenisvolle dag: Allerzielen. De ROOS van Culemborg leverde tussendoor troostende gedichten van de grootsten van de literatuur (Auden, Donne, Rilke, Pessoa, Gerhardt, Bishop enz. in vertaling). Deze samenwerking van Trajecti Voces en ROOS was weer een fascinerend experiment: muziek en gedichten rond de dood en leven, veelkleurig en fascinerend.

Muziek en gedichten kunnen een sfeer scheppen waarin herinneringen de ruimte krijgen. De laatste jaren is er veel aandacht voor Allerzielen. Het grote thema van dood en leven komt aan de orde in beeldende kunst, concerten en gedichten. Trajecti Voces en de ROOS willen natuurlijk laten horen hoe mooi de muziek en gedichten klinken, maar betreden ook het terrein daarachter: de emoties van verlies en dankbaarheid, rouw en vreugde. Dat daar behoefte aan is blijkt elk jaar weer.

Met medewerking van

Marianne van Houten sopraan
Jannelies Vermeulen alt
Maarten van Oosterom tenor
Roeland Gerritsen bas
Wouter van Belle orgel
Dirkjan Horringa dirigent
Nini Vonk & Leendert Jan van Lingen gedichten

Organisatie: Johannes Genootschap & De Roos van Culemborg

19:30 koffie | 20:00 aanvang concert

 

Bruggen tussen Oost en West

Bruggen tussen Oost en WestAl ruim 25 jaar onderhoudt het Utrechtse koor Trajecti Voces vriendschappelijke en muzikale banden met het Wit-Russische koor Cantus AlbaRuthenicae uit Minsk, Belarus (Wit-Rusland). In mei van dit jaar bracht Trajecti Voces een bezoek aan Belarus en gaf daar samen met hun muzikale vrienden succesvolle concerten in Minsk en Gomel’.
In oktober was Cantus AlbaRuthenicae in Nederland voor een tegenbezoek en kan het Nederlandse publiek genieten van de voor Russische koren kenmerkende intense en gespierde klank van dit koor. Die klank kwam helemaal tot zijn recht in enkele composities uit de Russisch orthodoxe traditie van o.a. Pavel Tsjesnokov, Mikalai Kulikovich, Aleksandr Archangelski en Sergej Rachmaninoff (o.a. delen uit zijn bekende Vespers), uitgevoerd door het koor uit Minsk.
Trajecti Voces voegde zich bij hen in de uitvoering van Russische muziekwerken die zijn geïnspireerd op de Russische volkscultuur, werk van o.a. Yuliania Denisova, Georgy Sviridov en Valeri Gavrilin. Al deze Russische muziek wordt tenslotte geconfronteerd met muziek van Amerikaanse makelij, van Eric Whitacre, Ola Gjeilo en de in Utrecht woonachtige Mitchell Sandler.
Samen muziek maken, samen zingen, slaat bruggen tussen mensen van verschillende landen en culturen, tussen Oost en West.

Concerten

 • vrijdag 12 oktober 2018 - 20:15 - Utrecht, Geertekerk, Geertekerkhof 23
 • zaterdag 13 oktober 2018 - 20:00 - Culemborg, Grote of St. Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, i.s.m. De Roos van Culemborg

 

Cultuurfonds Culemborg

Januari 2018: Bachs Weihnachts-Oratorium

Bachs Weihnachts-Oratorium

In januari 2018 heeft Utrechts Vocaal ensemble Trajecti Voces samen met vocaal ensemble Amer Consort Bachs Weihnachts-Oratorium uitgevoerd. In het bijzonder stonden cantates 5 en 6 voor Nieuwjaarsdag en Driekoningen op het programma. Daarom waren de concerten in januari. Dat gebeurde in samenwerking met het barokensemble Eik en Linde en de prachtige stemmen van jonge professionele solisten. De glorie van de kerst was in januari niet uitgedoofd, maar schitterde door in de kronen van de drie koningen die begeleid worden door feestelijke trompetten en pauken! 

Programma van de concerten

 • Weihnachtsoratorium openingskoor Jauchzet, frohlocket
 • Pastorale (sinfonia) uit Cantate 2 (orkest)
 • Motet Lobet den Herrn, alle Heiden (Amer Consort)
 • Cantate 5 Weihnachtsoratorium Ehre ​sei ​dir, ​Gott, ​gesungen
 • Motet Komm Jesu, komm (Trajecti Voces)
 • Cantate 6 Weihnachtsoratorium Herr, ​wenn ​die ​stolzen ​Feinde ​schnauben

Met barokensemble Eik en Linde en solisten:

 • Aldona Bartnik, sopraan
 • Emma Brown, alt
 • Jelle Leistra, tenor
 • Andrew Hopper, bas

Vocaal ensemble Amer Consort Eén van de beste amateur-kamerkoren in Amersfoort en omgeving, een ambitieus kamerkoor met ruim twintig leden. Zij zoeken de uitdaging in spannende klassieke koormuziek van middeleeuwen tot nu en zingen zowel a capella als met instrumentale begeleiding. Het plezier in zingen staat voorop, waarbij er ook altijd oog is voor de ontwikkeling van hun muzikale kunnen. Zie ook hun facebookpagina en bekijk hen op youtube. Dirigent Dirkjan Horringa (1957) is vaste dirigent van zowel Trajecti Voces als het Amer Consort.

Sneeuwballengevecht 

In december 2017 repeteerden Amer Consort & Trajecti Voces in Den Dolder, terwijl er buiten een sneeuwstorm woedde. Dat leidde tot een heus sneeuwballengevecht in de pauze... Met dezelfde energie hebben we Bachs Weihnachts-Oratorium uitgevoerd!

Met dank aan onze subsidieverstrekkers:

'Mozarts Requiem voor alle zielen': Beusichem, 4 november

Mozarts Requiem voor alle zielen' in Culemborg, november 2017

Zaterdagavond 4 november 2017 klonk Mozarts beroemde Requiem in de Dorpskerk op de Markt van Beusichem. Het gerenommeerde Utrechtse vocale ensemble Trajecti Voces onder leiding van dirigent Dirkjan Horringa zong dit meesterwerk rondom een betekenisvolle dag: Allerzielen. De ROOS van Culemborg leverde tussendoor troostende gedichten van de grootsten van de literatuur. Deze samenwerking van Trajecti Voces en ROOS is fascinerend: muziek en gedichten rond de dood en leven, veelkleurig en fascinerend.

Muziek en gedichten kunnen een sfeer scheppen waarin herinneringen de ruimte krijgen. De laatste jaren is er veel aandacht voor Allerzielen. Het grote thema van dood en leven komt aan de orde in beeldende kunst, concerten en gedichten. Trajecti Voces en de ROOS willen natuurlijk laten horen hoe mooi de muziek en gedichten klinken, maar betreden ook het terrein daarachter: de emoties van verlies en dankbaarheid, rouw en vreugde. Dat daar behoefte aan is blijkt elk jaar weer en u bent van harte welkom.

Trajecti Voces is een gedreven, semi-professioneel vocaal ensemble dat vooral oude muziek uitvoert. Het ensemble staat onder leiding van Dirkjan Horringa en streeft ernaar om steeds weer verrassende en aantrekkelijke projecten uit te voeren. Zo werkte Trajecti Voces recentelijk samen met beeldend kunstenaar Johan Kuhlmann in het project Trajecti Illumina.  Trajecti Voces geeft concerten in het hele land, maar reist ook regelmatig naar het buitenland (Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Engeland, Polen en Tsjechië). Voor dit concert werkte Trajecti Voces samen met Wouter van Belle, organist van de Utrechtse kathedraal; solisten waren Florien Hilgenkamp - sopraan, Marleen van Reenen en & Jannelies Vermeulen - alt, René Veen - tenor en Roeland Gerritsen - bas.

September 2017: Rondje Oostzee

Trajecti Voces zingt Rondje OostzeeHet zomerproject 2017 van Trajecti Voces, Rondje Oostzee, was een programma met muziek uit de Baltische landen, Finland en Zweden. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de Baltische regio uitgegroeid tot een van de meest opwindende nieuwe bronnen van nieuwe muziek voor koor. Het culturele erfgoed van zingen is er millennia oud en dient een belangrijke functie, namelijk die van overlevering van de hele geschiedenis van de regio, gecodeerd in liederen. Bovendien werd tijdens de tragische tijden van de Sovjet-bezetting, de Baltische cultuur, hun erfgoed en zelfs de strijd om onafhankelijkheid uitgedrukt door middel van koorzang.
Ook Finland en Zweden hebben een hoogstaande koorcultuur, met interessante componisten, geweldige koren en actieve uitgevers. Dankzij goede contacten met componisten en uitgevers in o.a. Riga, Tallinn, Helsinki en Stockholm konden we een programma met recente, actuele, prachtige muziek uit de Baltische landen, Finland en Zweden samenstellen. De nadruk lag op welluidende, harmonieuze composities, die niet eerder in Nederland waren uitgevoerd.

 • Arvo Pärt (Estland; *1935): Which was the son of (2000); Da pacem Domine (2004)
 • Evelin Seppar (Estland; *1986): Sirelite aegu (2012)
 • Urmis Sisask (Estland;* 1960): delen uit Gloria Patri (1988)
 • Rihards Dubra (Letland; *1964): Stetit Angelus (2005); Eripe me (1996); Duo seraphim (2005)
 • Ēriks Ešenvalds (Letland; *1977): O salutaris hostia (2009); The Time Has Come (2015)
 • Sven-David Sandström (Zweden, *1942): delen uit Musik för Kyrkoåret (2008)

Concerten

 • Zondag 24 september - Zoelmond, Dorpskerk, Plein 1 - 16:00 uur (i.s.m. Het Johannes Genootschap)
 • Vrijdag 29 september - Utrecht, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9 - 20:15 uur

Voorjaar 2017: Kom mijn lief, Hooglied-motetten uit de Renaissance

Trajecti Voces zingt Hooglied-motetten

Het Hooglied is een prachtige collectie van liefdes-teksten in de Bijbel. Het geeft een geïdealiseerd beeld van de goedheid van menselijke seksualiteit en de heiligheid en diepte van de liefdesband. De gedichten zijn waarschijnlijk een tijd na het einde van de Babylonische ballingschap (538 voor Christus) geschreven. Sommige geleerden beweren dat mogelijk een vrouw auteur voor ten minste delen van de verzameling is geweest.

In de Renaissance werden deze mooie, erotische teksten uit het Hooglied vooral als uitdrukking van spirituele liefde voor God gezien. Ze komen dan ook veelvuldig in de liturgie voor, bijvoorbeeld van die voor Pasen. Geen wonder dat veel  grote componisten de teksten gebruikt hebben. Palestrina heeft zelfs zijn complete vierde motettenbundel aan het Canticum Canticorum, zoals het Hooglied in het Latijn heet, gewijd. Ook Orlando di Lasso, de meest internationale van alle Renaissance componisten, heeft veel Hooglied-teksten op muziek gezet. Beide componisten speelden een rol in dit programma. Maar ook minder bekende componisten als Bauldeweyn, Lechner, Gombert en de grote Schütz stonden op het programma.

Concerten

* maandag 17 april (2e Paasdag) 16:00 uur: Culemborg, Oud Katholieke Kerk, Varkensmarkt 20

* vrijdag 21 april 20:15 uur: Utrecht, Pieterskerk, Pieterskerkhof 3 (in het kader van de SPC-serie)

 

Najaar 2016: Perezwony van Gavrilin

2016 TV PerezwonyHet najaarsproject van Trajecti Voces in 2016 was gewijd aan één groot stuk, het mirakelspel Perezwony (De Klokken) van de Russische componist Valeri Gavrilin. Het was een project voor een vrij grote bezetting, met splitsingen tot 4 stemmen per groep! Verder deden mee een sopraan- en tenor-solist, een spreker, drie slagwerkers en een hobo.

Concertdata

 • zaterdag 19 november, 20:15  - Keizersgrachtkerk Amsterdam
 • zondag 20 november, 15:30 uur - Geertekerk Utrecht

Perezwony beschrijft het leven van een vagebond, die in zijn leven en in zijn gemoed model staat voor de ‘gewone’ Russische mens, in het spanningsveld van oorlog en vrede en van goed en kwaad. De oud geworden vagebond beseft dat de dood vóór hem staat en hij kijkt terug op zijn leven. Dit wordt in een levendige tekst en muzikale beelden geschetst: de warmte in het moederhuis, grappige volkswijsheden, het dorpsleven, spel van jeugd en kindertijd, prille liefde, de duistere nachtmerrie van de passie, een volkssprookje en tenslotte het sterven van de man nadat hij tot wijsheid is gekomen. Aangrijpend is het lied van ‘matka reka’, moeder rivier, die de zielen van de gestorvenen als lichtjes naar de eeuwigheid draagt: ‘Moeder rivier, houd ze brandend!’

Uit een veelkleurig mozaïek van beelden en genres, die het levende vlees vormen van de compositie, heeft Valeri Gavrilin een enorme fresco gemaakt van het levensverhaal van een man en een volk, en hun gezamenlijke lot; Hier verschijnt de stem van een mensenleven in al zijn diversiteit. Het stuk heeft wortels in een oude traditie van het gebruik van klokken in het Russische muziek. Tal van klokken, klokkenspel, handklokken kent de geschiedenis van het land en haar muziek. Zij herinneren zich beroving van klepels, ballingschap en belemmeringen, zij zien de glorie van de Russische literatuur en kunst. Ze zijn aantrekkelijk omdat ze symbolisch zijn. Omdat ze het geluid van het leven en het bestaan zijn, van de feestelijke routine en de tragische symfonie van een menselijk leven, het symbool van eenheid en gemeenschappelijke lotsbestemming. En al deze klokken komen samen in een enorm symbolische geluid van de vliegende Vuurvogel, of verstrooien tot miljoenen van gelijkenissen die een echo zijn van de gemeenschappelijke klokkentoon.

Zomer 2016: Madrigalen van Monteverdi & Gesualdo

Concert Vleuten 3 juliOp zondag 3 juli klonken in de Vleutense Torenpleinkerk madrigalen van Monteverdi en zijn tijdgenoot Gesualdo. 

De bizarre madrigalen van Don Carlo Gesualdo, prins van Venosa (1566 – 1613) zijn uniek in de muziekgeschiedenis, want geen andere componist ging zo ver met het zoeken naar middelen om de tekst-emoties uit te beelden. Gesualdo was een componerende edelman met een opvallende levensloop. Zo vermoordde hij op 16 oktober 1590 met behulp van dienaren zijn vrouw en haar minnaar, nadat hij hen op heterdaad betrapte. Daarna sloot hij zich op in zijn kasteel bij Napels en componeerde er in afzondering, lijdend aan zware depressies, zijn madrigalen.

De muziek van Claudio Monteverdi (1569 – 1643) is een hoogtepunt van zijn tijd. Van hem klonken madrigalen met alle zangers, maar ook madrigalen die door één stem per partij worden gezongen, in kwintetten dus. Denk bijvoorbeeld aan Sfogava con le stelle, Io mi son giovinetta, Ecco mormorar l'onde en andere geweldige madrigalen, waarin alle vijf stemmen een gelijkwaardig aandeel hebben in de diepe expressie van de teksten. Enkele duetten met basso continuo maakten het programma compleet.

zondag 3 juli - 14:30 uur - Vleuten, Torenpleinkerk, Schoolstraat 5

voorverkoop € 10 | aan de kerk € 12 | studenten, CJP € 6

Voorjaar 2016: Alessandro Scarlatti's Maria-Vespers, met concertreis naar Polen

Mariavespers van ScarlattiDe Siciliaanse componist Alessandro Scarlatti (vader van de bekendere Domenico, van o.a. het tienstemmige Stabat Mater en de vele klaviersonates) werkte afwisselend in het plechtige Rome en het dynamische Napels. Hij componeerde talloze opera's, waarvan diverse aria's in de bekende "Arie antique" zijn terechtgekomen, zoals O cessate di piagarmi. Maar hij was ook een productieve componist van kerkmuziek. De zeven motetten die samen deze Mariavespers vormen, dus vijf psalmen plus de hymne Ave maris stella en het Magnificat, zijn niet geschreven als één doorlopende Mariavesper. Uit losse motetten heeft editor Jörg Jacobi in 2004 een Mariavesper samengesteld, een praktijk die heel gewoon was in de barok. Met deze uitgave toont hij hoe Scarlatti, als monumentaal figuur van het eind van de 17e eeuw, Monteverdi's beroemde Mariavespers uit de begin van die eeuw beantwoord zou hebben. 

De zeven delen van deze Vesper zijn zo gecomponeerd dat alle vocale uitdagingen aan bod komen. De basis is een vijfstemmig koor met begeleiding van basso continuo. In nagenoeg elk deel zitten delen voor solo, duo of trio, die in wisselende bezetting werden uitgevoerd door zangers van Trajecti.

Een voorproefje van deze concerten was te horen op Radio 4, waar Trajecti Voces optrad in het programma ‘Spiegelzaal’, live uitgezonden vanuit het Concertgebouw.

Bezetting

Voor dit project werkten we met 5 zangers in iedere groep, dus in totaal 25 zangers, plus enkele zangers die alleen het Nederlandse deel van het project meedoen. 

De reis naar Polen vond plaats in het weekend van Hemelvaart, om precies te zijn van woensdagmiddag 4 mei tot zondagavond 8 mei. Donderdag 5 mei gaven we een concert in Jarosław (Oost-Polen); zaterdag 7 mei in Kraków.

De concerten in Nederland vonden plaats op:

 • Vrijdag 8 april - 20:15 uur: Den Dolder, Maria Christinakerk, Dolderseweg 123a
 • Zaterdag 9 april - 20:15 uur: Utrecht, Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21

Najaar 2015: Brittens St. Nicolas Cantata

Brittens St. Nicolas Cantata, november 2015‘Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!’ In het weekend van 26 t/m 29 november 2015 voerde Trajecti Voces de St. Nicolas Cantata van Benjamin Britten uit voor tenorsolo, jongensstemmen, koor en instrumentaal ensemble. Het was een samenwerkingsproject met het Amer Consort uit Amersfoort. Voor de gelegenheid werd een ad hoc 'gallery choir', een vrouwenkoor van elf zangeressen, dat vanaf het orgelbalkon zong, samengesteld. 

In de St. Nicolas Cantate van Benjamin Britten wordt duidelijk wat de kapoen, het strooigoed en de lekkernijen (en nog veel meer) echt te maken hebben met deze bisschop van Myra die wij als Sinterklaas kennen. Vol verwachting klopt ons hart…

De tekst van Saint Nicolas werd door Eric Crozier geschreven na uitgebreid onderzoek naar de legendarische heiligenleven van Sint Nicolaas, bisschop van Myra. Croziers libretto schetst een dramatisch gewaagde portret van het karakter van de heilige met gebruikmaking van de legendes en mythes die door de eeuwen rond het leven van St. Nicolaas zijn opgebouwd. Brittens muziek versterkt het drama van Croziers tekst met behulp van opvallende contrasten in instrumentatie, vocale stijl en muzikale texturen.

Een fors koor van meer dan 40 goede zangers voerde met een professionele tenorsolist en een paar kinderstemmen, ondersteund door een projectorkest van (semi)professionals (strijkers, piano vierhandig, slagwerkers, orgel) voerden deze indringende cantate in Utrecht en Amersfoort uit. Ook hebben in dit project de beide koren een eigen stuk speciaal voor deze tijd uitgevoerd. Voor Trajecti was dat een keus uit de Five Negro Spirituals from 'A child of our time' van Michael Tippett.

Zomer & najaar 2015: Requiem van Capuana

Requiem van Capuana, oktober 2015

Trajecti Voces zong in 2015 prachtige barokmuziek uit Sicilië. In de 17e eeuw was dat een rijk en welvarend eiland, de graanschuur van Europa. Officieel was het Spaans territorium, maar in praktijk waren het de grootgrondbezitters die samen met de kerk de lakens uitdeelden. Zij toonden hun welvaart door kerken en kloosters te bouwen en die te tooien met rijke liturgie naar Venetiaans voorbeeld. Centraal in het programma staat de Messa di defonti a quattro voci, het Requiem van Mario Capuana (ca. 1600 - 1647). Deze Siciliaanse componist was maestro di capella aan de kathedraal van Noto van 1628 tot zijn dood in 1647. In de jaren rond  zijn dood werd een klein aantal werken van hem in Venetië gepubliceerd. Naast het Requiem klinken vijf- tot achtstemmige motetten van hem en van Siciliaanse tijdgenoten als Bonaventura Rubino en Erasmo Marotta. Allen zeer interessante en inventieve componisten die overduidelijk goed gekeken hebben naar alle vernieuwingen die Claudio Monteverdi (1567 - 1643) heeft uitgevonden.

 

 

Voorjaar 2015: O Mary, lovely Queen of May

O lovely mother Mary, mei 2015     Trajecti Voces bracht in het voorjaar van 2015 een ode aan alle moeders door een bloemlezing van Engelse koormuziek rond Maria ten gehore te brengen. De meeste stukken in dit programma bezongen Maria in haar rol als moeder. Maria is van oudsher de meest bezongen moeder in de muziekgeschiedenis. Daarnaast is de maand mei traditioneel gewijd aan Maria. Het thema Moeder sluit mooi en niet geheel toevallig aan bij Moederdag, de dag waarop dit programma in première ging in Culemborg.

Het programma ‘O lovely mother Mary’ omvatte werken van Taverner, Tomkins, Deering, Gibbons, Jenkins, Howells en Tavener. De ‘oude’ renaissancecomponist John Taverner en de in 2013 overleden mysticus John Tavener kwamen beide in dit programma voor. 
Dit programma werd gelardeerd met gedichten over Maria en de moeder. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met stichting De Roos van Culemborg.

Concert

 • Vrijdag 22 mei, 20:15 uur
  Utrecht, Pieterskerk, Pieterskerkhof 3
Entree: voorverkoop € 13 | aan de kerk € 15| CJP/studenten/U-pas € 10

Kaarten bestellen

Mozarts Requiem voor alle zielen' in Culemborg, 31 oktober

Mozarts Requiem voor alle zielen' in Culemborg, oktober 2015Zaterdag 31 oktober 2015 klonk Mozarts beroemde Requiem in de RK Barbarakerk op de Markt van Culemborg. Het gerenommeerde Utrechtse vocale ensemble Trajecti Voces onder leiding van dirigent Dirkjan Horringa zong dit meesterwerk op een betekenisvolle dag: Allerzielen. De ROOS van Culemborg levert tussendoor troostende gedichten van de grootsten van de literatuur. Deze samenwerking van Trajecti Voces en ROOS is een fascinerend experiment: muziek en gedichten rond de dood en leven, veelkleurig en fascinerend.

Muziek en gedichten kunnen een sfeer scheppen waarin herinneringen de ruimte krijgen. De laatste jaren is er veel aandacht voor Allerzielen. Het grote thema van dood en leven komt aan de orde in beeldende kunst, concerten en gedichten. Trajecti Voces en de ROOS willen natuurlijk laten horen hoe mooi de muziek en gedichten klinken, maar betreden ook het terrein daarachter: de emoties van verlies en dankbaarheid, rouw en vreugde. Dat daar behoefte aan is blijkt elk jaar weer en u bent van harte welkom.

Trajecti Voces is een gedreven, semi-professioneel vocaal ensemble dat vooral oude muziek uitvoert. Het ensemble staat onder leiding van Dirkjan Horringa en streeft ernaar om steeds weer verrassende en aantrekkelijke projecten uit te voeren. Zo werkte Trajecti Voces recentelijk samen met beeldend kunstenaar Johan Kuhlmann in het project Trajecti Illumina.  Trajecti Voces geeft concerten in het hele land, maar reist ook regelmatig naar het buitenland (Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Engeland, Polen en Tsjechië). Voor dit concert werkt Trajecti Voces samen met Wouter van Belle, organist van de Utrechtse kathedraal; zangers uit eigen gelederen zingen de solopartijen.

De R00S van Culemborg is een nieuwe verschijning in het toch al niet saaie culturele leven van Culemborg. Op onverwachte plekken laat ze zich zien of horen met gedichten. Een lege winkel in de binnenstad is dan al vlug voorzien van een rij gedichten rond een thema vaak op vaak prachtige kunstzinnige posters. Een leeg appartement gaat sneller weg met Nijhoff, Boksma en Tjitske Jansen op de ramen.

Najaar 2014: Requiem voor Mozart

Zeven jaar voor zijn overlijden in 1791 trad Mozart toe tot de Weense vrijmetselaarsloge ‘Zur Wohltätigkeit’. Mozarts sterke betrokkenheid bij de vrijmetselarij vormt de rode draad voor dit concert. In veel muziek van Mozart komen elementen en symbolen uit de vrijmetselarij naar voren. De vrijmetselarij was zeker in de tijd van Mozart een vernieuwende beweging. Vrijmetselaars stonden met hun idealen vaak kritisch tegenover de gevestigde orde. De loges moesten daarom in het verborgene opereren.2015 TV Requiem voor Mozart

Trajecti Voces & het Arezzo Ensemble namen u mee naar de rouw- en herdenkingsbijeenkomst voor broeder Mozart. Zijn loge eerde deze bijzondere vrijmetselaar door zijn Maurerische Trauermusik, het Ave verum corpus en delen uit de Zauberflöte ten gehore te brengen. Verteller Arie Koelemij liet het publiek zich in de rol van vrijmetselaar inleven. Tot slot bracht de uitvoering van Mozarts laatste werk, het Requiem, Mozarts ziel als het ware van het donker naar het eeuwige licht.

De voorstelling had ruwweg de vorm van een Vrijmetselaars-rituaal: een gang van het Donker naar het Licht, van het Westen naar het Oosten, een zoektocht naar Wijsheid, Kracht en Schoonheid. Danser/acteur en vrijmetselaar Arie Koelemij vertelde in de rol van ‘achtbare meester’ van Mozarts loge Zur Neugekrönten Hoffnung over Mozart. Hij bracht tevens wat van de maçonnieke concepten en idealen naar voren en verbond ze met de muziek. In samenwerking met de Utrechtse Vrijmetselaarsloge Ultrajectina werden die teksten in overeenstemming met de werkelijkheid bij de Vrijmetselarij gebracht, natuurlijk zonder dat het een bijeenkomst van Vrijmetselaars werd of de bedoeling had 'zieltjes te winnen'. Door uitgekiende belichting en aankleding met maçonnieke symbolen (een vloer in zwart-wit schaakbordpatroon, zuilen met zon en maan, ruwe en kubieke stenen, passer en winkelhaak etc.) werd een sfeer geschapen die het concertmatige oversteeg.

Repertoire

De volgende werken van Mozart hadden een plaats in het programma:

 • de Maurerische Trauermusik KV 477/479a (alleen orkest)

 • de ouverture en enkele koordelen uit de Zauberflöte KV 620

 • het Ave verum corpus KV 618

 • het Requiem KV 626

Bezetting

We hadden het koor wat uitgebreid qua bezetting, naar 28 zangers. We werkten voor dit project samen met het Arezzo Ensemble in een uitgebreide bezetting, voor de gelegenheid versterkt met enkele professionals. Daarnaast werkten we met vier professionele vocale solisten.

Concerten

 • zaterdagavond 1 november 2014, Beusichem, Dorpskerk (try-out)

 • zaterdagavond 17 januari 2015, Amsterdam, Keizersgrachtkerk

 • zaterdagavond 24 januari 2015, Utrecht, Geertekerk

Het eerste concert was aanvankelijk bedoeld als try-out, maar kon zich presenteren als een volwaardig concert. In Beusichem werd het Requiem en het Ave verum uitgevoerd, met orgelbegeleiding door organist Wouter van Belle en solisten uit eigen kring. In samenwerking met Stichting De Roos werd de muziek omlijst met gedichten in de thematiek van Allerzielen. De ca. 100 bezoeker ontvingen het concert goed.

De geënsceneerde concerten waren ook bijzonder goed bezocht, van ca. 150 betalende bezoekers in Amsterdam tot 340 in Utrecht. Van het concert in Utrecht verscheen in 2015 een live opgenomen cd, de tweede in de catalogus van Trajecti Voces.

Voorjaar 2014: Barok in Beweging

Trajecti Voces bundelde mensen en krachten met Danscentrum Utrecht in een dans-muziekvoorstelling gebaseerd op barokmuziek en moderne dans. ‘Barok in beweging’ wordt een avondvullende voorstelling, waarin het publiek verrast wordt met een nieuwe en onverwachte ervaring van schoonheid.
Centraal staat Italiaanse muziek uit de eerste helft van de 18e eeuw: muziek van Vivaldi, Pergolesi, Caldara en Durante. Geestelijke muziek wel te verstaan, muziek die niet was bedoeld om op te dansen. Maar zoals in alle barokmuziek is ook deze muziek gebaseerd op de dansvormen van die tijd. Iedere tijdgenoot zou zonder moeite de dansen herkende die aan deze muziek ten grondslag liggen. De inspiratie voor de choreografie wordt gevonden in deze muziek die, samen met de zang en meeslepende teksten, een perfecte stimulans vormen voor het genereren van bewegingsmateriaal. De choreografie, gesitueerd in een kerk, brengt de muziek en tekst tot leven en voegt visuele verbeeldingskracht toe aan de muziek.

Het artistiek concept is door Dirkjan Horringa (dirigent Trajecti Voces) en Susanne van den Berg (choreograaf DCU) ontwikkeld en uitgewerkt. Dirigent Dirkjan Horringa heeft ruime ervaring in het ontwikkelen en realiseren van projecten waarin muziek verbonden wordt met andere kunstuitingen. Susanne van den Berg heeft eerder in opdracht van DCU choreografieën gemaakt. Zij wordt in dit proces begeleid door een artistiek team, waaronder Soosan Gilson als dansdramaturg en Krista de Jong als repetitor.

Trajecti Voces richt zich voor dit project op Italiaanse geestelijke muziek uit de eerste helft van de 18e eeuw. In het programma klinkt de volgende muziek:

 • Pergolesi; O sacrum convivium
 • Vivaldi - Magnificat RV 611 en Laudate Dominum RV 606
 • Durante - Mis in c klein (lang aan J.S. Bach toegeschreven) en Vespro Breve

Qua bezetting wordt uitgegaan van 24 zangers, van wie enkele ook de solopartijen voor hun rekening nemen, plus 4 strijkers (2 violen, altviool en cello) en een kistorgel voor de basso continuo. Met dit ensemble is met relatief weinig betaalde krachten een grote verscheidenheid aan muzikale mogelijkheden te realiseren. Deze voorstelling wordt gemaakt voor de Utrechtse Pieterskerk. Deze unieke ambiance met nissen, paden, podium en pilaren en de voelbare sfeer van verstilling, leegte en eerbied voor geloof en mens-zijn, vormen naast de muziek de domeinen waarbinnen de choreografie opgebouwd wordt.
Als uitgangspunt is gekozen voor een tamelijk abstract thema ‘aanwezig - afwezig’. Gezocht wordt naar hoe deze elkaar kunnen beïnvloeden, met elkaar versmelten of zelfs conflicteren. De aanwezigheid van musici en een koor biedt mogelijkheden voor interactie tussen musici, koor en dansers. Het koor kan in wisselende opstellingen aanwezig zijn in de choreografie. Koorleden kunnen meebewegen (binnen de mogelijkheden) en er kan een (dansante) interactie zijn tussen niet alleen dansers, maar ook dansers en koorleden. De dansers kunnen ook afwezig zijn, of wel zichtbaar maar niet dansend, meer als ‘decor’. De dansers ondersteunen elkaar, dansen samen mét elkaar, of juist in tweetallen, of solo’s. Ook het publiek kan zich, wachtend op wat komen gaat, af- of aanwezig voelen in de grote ruimte.